Alles wat je moet weten over glasvezelkabels

Als je denkt aan razendsnel en betrouwbaar internet, dan denk je aan glasvezel. Of het nu gaat om het netwerk van huishoudens of bedrijven, glasvezel is niet meer weg te denken in het huidige digitale tijdperk. Maar wat is glasvezel precies en wat moet je weten over glasvezelkabels? Wij geven je praktische informatie over glasvezeltechnologie!

Wat is een glasvezelkabel?

Glasvezel, de razendsnelle en betrouwbare internetverbinding. Onmisbaar in de 21ste eeuw! Dit geldt voor particulieren, maar al helemaal voor bedrijven. Data wordt als een supersnel lichtsignaal door een glasvezelkabel getransporteerd. Het lichtsignaal wordt bij aankomst weer omgezet in data. Een glasvezelkabel bestaat uit één of meerdere flinterdunne vezels: haarfijne buisjes van glas. d.

De voordelen van glasvezel ten opzichte van andere kabels

Glasvezel is een geavanceerde technologie en maakt gebruik van dunne strengen glas of plastic om data te verzenden via lichtsignalen. Anders dan traditionele koperkabels, die elektrische signalen gebruiken. Dit brengt diverse voordelen met zich mee:

  • Snel: Zelfs over lange afstanden blijft de data uitwisseling razendsnel
  • Betrouwbaar: Glasvezel is minder gevoelig voor storingen en elektromagnetische interferentie
  • Minimaal signaalverlies: met glasvezelkabels kunnen grote afstanden (groter dan bij traditionele koperverbindingen) op hoge snelheid overbrugd worden

Verschillende glasvezelkabels

Singlemode glasvezel kabel zwart, 8 core OS2 voor indoor/outdoor, B2ca, N2102-01109

Singlemode glasvezelkabel

Een singlemode glasvezelkabel laat één recht lichtsignaal door. Hiervoor wordt een laser gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het licht zonder reflecties door de vezel gaat. Hierdoor kan een singlemode-verbinding langere afstanden overbruggen.

Multimode glasvezel kabel zwart, 8 core OM3 voor indoor/outdoor, B2ca, N2102-04109

Multimode glasvezelkabel

Een multimode glasvezelkabel heeft een dikkere vezel waarin het licht weerkaatst binnen de vezel. Bij multimode wordt veelal LED gebruikt. Deze oplossing is veelal goedkoper dan singlemode maar er kunnen nog steeds met hoge snelheid grote afstanden overbrugd worden. Ideaal voor netwerken binnen gebouwen of datacenters.

Connectoren

Glasvezelkabels zijn te krijgen met verschillende type connectoren. LC en SC connectoren worden het meest gebruikt.

De SC connector is een vierkante glasvezelconnector, ontworpen voor eenvoudig gebruik met een push-pull-ontwerp dat lijkt op LC. Dit type connector wordt vaak gebruikt in een simplex oplossing.

LC (Lucent Connector) heeft een kleinere omvang en wordt vaak gebruikt bij multimode verbindingen en op apparaten die te weinig ruimte hebben om een SC connector aansluiting te kunnen plaatsen.

 

Simplex vs. Duplex verbindingen

Net als bij traditionele koperkabels wordt onderscheid gemaakt in verzenden (Tx) en ontvangen (Rx) gegevens. Waar de ene kant van de verbinding data verzendt, moet dit aan de andere kant ontvangen worden.

Bij traditionele koperkabels worden hiervoor de verschillende aders of aderparen in de koperkabel gebruikt. De netwerkadapter koppelt het verzonden verkeer van de ene zijde aan de ontvangende kant van de andere zijde.

Dit gebeurt bij glasvezel ook. Bij een duplex verbinding worden 2 vezels gebruikt; de ene vezel is voor het verzenden, de ander voor het ontvangen. Deze vezels worden gekruist aangesloten waardoor de verzendende kant gekoppeld wordt aan de ontvangende kant. Multimode-verbindingen worden vrijwel altijd duplex gebruikt en is veelal voorzien van een LC connector.

Toch is het ook mogelijk data versturen over een enkele vezel. Dit noemen we een simplex verbinding. Bijna iedereen kent zo’n verbinding; dit is veelal hoe de glasvezel je huis of bedrijfspand binnengebracht is. Als er maar één ader beschikbaar is betekent dit dat gegevens over dezelfde kabel verzonden en ontvangen moeten worden. Daarom kent een simplex verbinding verschillende soorten modules; een CO module en een CPE module. Deze modules maken gebruik van 2 golflengtes om het inkomende en uitgaande verkeer van elkaar te scheiden.

 

Welke UTP-kabel gebruik je bij je glasvezel internetaansluiting?

Om een internetverbinding via glasvezel te gebruiken is vaak geen extra glasvezelkabel nodig. De internetaanbieder plaatst vaak een media converter, NTU of ONT die het lichtsignaal dat door de glasvezelkabel gaat omzet naar een traditioneel elektrisch signaal, dat over een koperkabel getransporteerd kan worden.

Glasvezelkabels verlengen of afmonteren?

Glasvezelkabels kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden worden; een zogenoemde mechanische verbinding of door de vezels aan elkaar te ‘lassen’.

Een mechanische verbinding is te maken met de DINTEK EZi Fiber oplossingen. Met deze manier van verbinden wordt de vezel mechanisch op zijn plek gehouden. Deze verbindingen hebben iets meer signaalverlies maar zijn te maken zonder een ‘fusion splicer’ die nodig is voor het aan ‘lassen’ van vezels.

Voor een optimale verbinding worden de vezels met elkaar verbonden door ze aan elkaar te ‘lassen’. In feite is dit het naadloos aan elkaar smelten van de vezels. Dit resulteert in een verbinding waarbij vrijwel geen signaalverlies optreedt. Voor het lassen van vezels is een gespecialiseerd apparaat nodig; een fusion splicer.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Voor het lassen van glasvezel zijn gespecialiseerde gereedschappen nodig, onder andere:

  • Miller stripper: Voor het verwijderen van de buitenste beschermlaag van de glasvezelkabel.
  • Fiber cleaner: Voor het schoonmaken van de vezel, zodat er geen vuil tussen de vezels zit.
  • Fiber Cleaver: Dit apparaat snijdt de vezel met hoge precisie doormidden waardoor de best mogelijke verbinding tussen 2 vezels gemaakt kan worden.
  • Optical Fiber Fusion Slicer (bijv. DTF-03): Voor het aan elkaar lassen van vezels. Een compacte en krachtige lasmachine die geschikt is voor professioneel gebruik. Dit is niet nodig wanneer de DINTEK EZi fiber oplossing gebruikt wordt.
  • Beschermkoffer: Voor het schoon en veilig opbergen van de benodigde accessoires.

Glasvezelkabel reinigen

Omdat licht gebruikt voor het verzenden van signalen is het van belang dat de lassen goed zijn, maar ook dat het uiteinde van de vezel vrij is van vervuiling. Reinigen van dit uiteinde doe je met een reinigingspen. Zo wordt een optimale verbinding gegarandeerd.

Versnel het glasvezel installatieproces met onze glasvezel essential tool kit, waarmee je alles binnen handbereik hebt om de vezels met elkaar te verbinden, te reinigen en te testen.

Zelf glasvezelkabel afmonteren

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over glasvezel of de juiste apparatuur? Wij geven je graag professioneel advies. Of bekijk ons traingingsprogramma via de website van Xpert Data.

Neem contact met ons op via het contactformulier op de website. Zo ben jij verzekerd van het juiste advies over de te gebruiken middelen en apparatuur voor je glasvezel installatie.

Contact opnemen

Meer nieuws

februari 12, 2025
Nieuw: DTF-03 Optical Fusion Splicer
DINTEK introduceert een nieuwe glasvezel lasapparaat, de DTF-03 optical fusion splicer. Dit compacte apparaat biedt een van de snelste las- en verwarmingstijden.
Wat is het verschil tussen een UTP en FTP kabel
januari 29, 2025
Wat is het verschil tussen een UTP en FTP-kabel?
Om je netwerkapparatuur aan te sluiten gebruik je ethernetkabels. Nu zijn er diverse soorten netwerkkabels verkrijgbaar en hebben ze ieder hun specificaties. Maar wat zijn de verschillen tussen een...