Wat is een LSZH kabel en waarom gebruiken we deze?

LSZH Low Smoke Zero Halogen

LSZH staat voor Low Smoke Zero Halogen en is een kabelmantelmateriaal dat niet-gehalogeneerd en vlamvertragend is. In tegenstelling tot PVC-kabels en kabels gemaakt van andere samenstellingen produceren bij blootstelling aan vuur vaak grote hoeveelheden dichte zwarte rook, giftige dampen en zuur gas. LSZH-kabels daarentegen produceren zeer weinig rook en giftige dampen en geen zure gassen.

Niet-gehalogeneerd betekent dat het vrij is van materialen zoals Fluor (F), Chloor (Cl), Broom (Br), Jodium (I) of Astatine (At) die allemaal kunnen worden omgezet in giftige en bijtende stoffen tijdens verbranding.

CAT6 U/UTP LSZH kabel, 305m, Eca, grijs

Toepassingen van LSZH kabels

Omdat LSZH-kabels heel weinig rook produceren wanneer ze in contact komen met een vlam, worden ze vaak gebruikt voor binnen toepassingen. Vooral in openbare ruimtes zoals treinstations, ziekenhuizen, scholen, hoge gebouwen en commerciële centra waar de bescherming van mensen en apparatuur tegen giftige stoffen en corrosieve gassen van cruciaal belang is.

Ze worden ook gebruikt in slecht geventileerde ruimtes en gevaarlijke omgevingen. Datacenters bevatten grote hoeveelheden kabels en zijn meestal afgesloten ruimten met koelsystemen die mogelijk verbrandingsbijproducten over een groot gebied kunnen verspreiden. Bij het verbranden van andere materialen kunnen ook grotere hoeveelheden gevaarlijke gassen vrijkomen die het effect van de kabels te niet doen. Er zijn branden geweest waar brandende kabels bijdragen aan corrosie, die in sommige gevallen voorkomen konden worden met betere brand-reactie technieken.

DINTEK LSZH-kabels overtreffen Class E channel specificaties, zoals vastgelegd in internationale normen en voldoen aan alle brandclassificatienormen, inclusief Europese Dca-normen.

DINTEK biedt normen conformiteit, certificeringen en volledige technische specificaties voor alle producten, inclusief LSZH-kabel, zoals onderstaand vermeld.

LSZH kabel LSZH kabel

Standards conformance

  • ISO/IEC11801 2nd edition Class E
  • ANSI/TIA-568-2.D standard
  • CENELEC EN 50173-1, CENELEC
  • PoE++ & 4PPoE - IEEE 802.3bt level 3 & 4
  • EN 50575:2014 incl. amendment A1: 2016
  • EN 60332-1-2:2004 incl. amendment A1: 2015
  • EN60332-3 | EN61034-2 | EN60754-1 & 2 | EN 13501-6: 2014

Independent verified certifications

  • ETL & DELTA certified according to ANSI / TIA-568.2-D Cat.6
  • Delta cables for use in construction site work
  • Reaction to fire Classification - Dca

Performance en kosten

Voorheen waren  elektrische en mechanische prestaties van LSZH-kabels inferieur aan die van hun traditionele tegenhangers, maar dit verschil is tegenwoordig veel minder. Kabelfabrikanten hebben LSZH-producten die de brandvertragende eigenschappen van PVC- en FEP-materialen bieden, voortdurend verbeterd zonder de flexibiliteit, buigradius, koude-temperatuurvermogen en prestaties te verminderen. LSZH-kabels zijn doorgaans duurder omdat hun productie extra stappen en productietijd vereist. De kosten zullen echter blijven dalen naarmate de markt voor LSZH-kabels toeneemt.

Kies de juiste LSZH-kabel

De wildgroei aan regels, codes, uiteenlopende voorschriften en normen maakt het moeilijk voor kabelfabrikanten om adequaat te bepalen of ze al dan niet echt LSZH-geclassificeerd zijn. Sommige datasheets die aan deze vereisten lijken te voldoen, vermelden dit vaak niet, maar bieden in plaats daarvan alleen kabelconstructie (voornamelijk mantel) waarbij het diëlektrische materiaal vaak wordt weggelaten. Als een kabel wenselijk lijkt, maar de brandgerelateerde kenmerken niet duidelijk aangeeft, kunt u het beste contact opnemen met de fabrikant om duidelijkheid hierover te krijgen.

Uitgebreid assortiment LSZH kabels

Met 30 jaar ervaring begrijpen wij de vereisten die klanten hebben en kunnen wij adviseren bij het selecteren van een LSZH-kabel. Neem voor meer informatie over ons uitgebreide assortiment LSZH-kabels voor Cat.6, Cat.6A en glasvezel contact op met sales@dintek.nl.

Kabels
CAT6 U/UTP LSZH kabel N1101-04047